Masz problemy z koncentracją? Odczuwasz zmęczenie i osłabienie mięśni? Zmagasz się ze skurczami łydek? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że cierpisz na niedobór magnezu. Objawy są dość charakterystyczne, dlatego nie sposób ich pominąć. Sprawdź, jakie jeszcze sygnały mogą świadczyć o hipomagnezemii i dowiedz się, jak temu przeciwdziałać.
Szacuje się, że niedobór magnezu może dotyczyć nawet 10% społeczeństwa. Większość osób nie ma jednak świadomości swojego stanu, ponieważ łagodna i przewlekła hipomagnezemia może nie dawać wyraźnych objawów[1].
Niedobór magnezu – objawy
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, który odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni czy serca. Zmniejszająca się jego ilość w organizmie – szczególnie w przypadku spadku poziomu poniżej 0,7 mmol/l – ma swoje odzwierciedlenie w pojawieniu się takich symptomów jak:
- osłabienie mięśni
- drżenie mięśni
- skurcze mięśni
- zaburzenia rytmu serca.
Warto jednak zwrócić uwagę również np. na bóle głowy, łamliwość paznokci, kruchość włosów czy nawet próchnicę. Są to bowiem sygnały, które mogą wskazywać na obniżoną ilość magnezu w organizmie.
Objawy niedoboru magnezu – co dalej?
Na objawy niedoboru magnezu największą uwagę powinny zwracać osoby, które:
- żyją w stresie
- stosują nieprawidłowo zbilansowaną dietę
- stosują leki moczopędne
- przyjmują antybiotyki
- stosują leki o działaniu przeczyszczającym.
Jeśli dostrzegasz u siebie symptomy wskazujące na niedobór magnezu, najlepiej zrobisz zgłaszając się do lekarza. Specjalista może zlecić oznaczenie stężenia magnezu we krwi. Warto jednak mieć świadomość, że wyniki poniżej normy pojawiają się wyłącznie w przypadku znacznego niedoboru. Dlaczego? Ponieważ zaledwie 1% magnezu występuje w płynie pozakomórkowym – w tym we krwi. Oznacza to, że w badaniu można wykryć jedynie poważną hipomagnezemię.
Jak uzupełnić ilość magnezu w organizmie?
Należy zacząć od zmiany codziennego jadłospisu – tak, aby znalazło się w nim więcej żywności bogatej w magnez. Sporą jego ilość dostarczają m.in. produkty sojowe, szpinak, kasza gryczana, zarodki pszenne, banany, kakao naturalne, czekolada gorzka.
Szacuje się, że poziom wchłaniania magnezu z pożywienia waha się w granicach od 30 do 60%. Dlatego wzbogacenie diety w produkty będące źródłem tego pierwiastka, może niekiedy okazać się niewystarczające.
W przypadku znacznych niedoborów należy sięgnąć po preparaty magnezowe zawierające dobrze przyswajalne sole tego pierwiastka. Lepszym wyborem niż suplementy diety, będą leki dostępne bez recepty (np. Aspargin). Warto skonsultować się z lekarzem i poprosić o pomoc w doborze odpowiedniego preparatu.
Pamiętaj też, że chcąc zwiększyć przyswajalność magnezu, warto przyjmować go w połączeniu z dietą bogatą w białko. Lepsze wchłanianie tego pierwiastka widoczne jest również w przypadku łączenia go z witaminą B6, wit. C, selenem i witaminą D.
[1] https://www.mp.pl/pacjent/objawy/176012,hipomagnezemia