Lubisz pieczone co niedzielę ciasto, ale marzysz o tym, żeby choć raz nieco zaszaleć i przygotować dla swojej rodziny trochę bardziej wymyślny deser? A może znudziły Cię gotowe słodycze i chciałbyś spróbować swoich sił jako domowy cukiernik? W tym tekście podpowiemy Ci, jakie słodkości możesz przygotować przy użyciu gofrownicy i frytkownicy!
Z tekstu dowiesz się:
- czy frytkownica służy wyłącznie do smażenia frytek,
- jak używać gofrownicy do przygotowywania gofrowych deserów.
Frytkownica i gofrownica to popularne sprzęty, które dość często są wykorzystywane w kuchni. Czy jednak wiesz, że możesz użyć frytkownicy nie tylko do przygotowania obiadu, a w gofrownicy smażyć również te mniej tradycyjne gofry? Czytaj dalej, aby poznać nasze propozycje deserów z frytkownicy i gofrownicy!
Frytkownica – sprawdź, jakie desery możesz przygotować z jej użyciem!
Większości z nas frytkownica kojarzy się dość jednoznacznie: ze smażeniem frytek. Czy na tym jednak kończą się możliwości tego urządzenia? Oczywiście, że nie! Korzystając z frytkownicy, możesz przygotować wiele innych dań obiadowych, a nawet deserów.
Pączki, faworki, róże karnawałowe, oponki – polskie klasyki z głębokiego tłuszczu to zawsze doskonały pomysł na słodką przekąskę. Jeżeli jednak jesteś zagorzałym zwolennikiem tradycji i po takie smakołyki sięgasz wyłącznie w karnawale, spróbuj przygotować hiszpańskie churros. To paski ciasta parzonego (ptysiowego) smażone w głębokim tłuszczu. Jeśli dodatkowo zanurzysz je w ciepłym sosie czekoladowym, z pewnością uda im się trafić na listę Twoich ulubionych słodyczy.
Jeśli obawiasz się o kaloryczność słodkości wychodzących z frytkownicy, mamy sposób również i na to! Frytkownica beztłuszczowa, bo o niej mowa, to urządzenie, które piecze produkty na chrupko bez tłuszczu lub z niewielkim jego dodatkiem. Jeśli zastanawiasz się, czy w ogóle da się w niej przygotować tak tradycyjne desery, jak pączki czy oponki, odpowiedź brzmi: jak najbardziej! Dzięki frytkownicy tego rodzaju możesz także upiec ciasto, jeśli nie masz ochoty rozgrzewać w tym celu piekarnika.
Co można wyczarować z użyciem gofrownicy?
Pewnie każdy z nas ma swój gofrowy ideał: zwykle jest to mocno chrupiący wafel pokryty chmurką bitej śmietany i z mnóstwem polewy lub owoców. I chociaż zwykle gofry kojarzą się z waflami kupionymi w budce nad morzem i jedzonymi przy wtórze szumu fal, zapewniamy, że możesz je bez problemu zrobić także w domu.
Podstawą dobrych wafli jest gofrownica, ale nawet najlepszy sprzęt nie zda egzaminu, jeśli nie przygotujesz doskonałego ciasta. Bez względu na rodzaj gofrów, które zamierzasz przyrządzić, zwróć więc uwagę, żeby jajka, mleko czy masło miały temperaturę pokojową. Aby urozmaicić smak ciasta, dodaj do niego np. trochę skórki cytryny lub wanilii. Jeśli natomiast znudziły Ci się już tradycyjne wafle, możesz spróbować takich z dodatkiem kakao, budyniu czy roztopionej czekolady.
Wydaje Ci się, że po wakacyjnych szaleństwach na jakiś czas powinieneś zrezygnować ze słodyczy? Niekoniecznie! Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem dobrej gofrownicy, z łatwością przygotujesz także mniej tradycyjne gofry, które będą równie doskonałym, choć mniej kalorycznym i bardziej pożywnym deserem. Wypróbuj przepisy na gofry z dodatkiem marchwi lub dyni. Takie smakołyki z pewnością nie spowodują wyrzutów sumienia!
Co wybrać: desery z frytkownicy czy gofrownicy? Według nas i jedno, i drugie! Wejdź stronę Zelmer i poznaj także inne sprzęty AGD, które ułatwią Ci przyrządzanie wielu posiłków, nie tylko tych słodkich.