Latem musimy pamiętać o ochronie naszej skóry przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Wszyscy wiemy, jak chronić się przed nim za pomocą produktów stosowanych zewnętrznie. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że to, co jemy, może mieć bardzo duży wpływ na ochronę naszej skóry przed niebezpiecznym promieniowaniem UV. Co zatem jeść, kiedy na naszym niebie króluje silne słońce?
Sekret tkwi w przeciwutleniaczach (antyoksydantach). To one sprawiają, że skóra staje się bardziej odporna na szkodliwe promieniowanie słoneczne. Dlatego też, jeżeli chcemy zapobiec uszkodzeniom i rakowi skóry, a dodatkowo zniwelować skutki fotostarzenia, warto włączyć do swojej diety produkty bogate w przeciwutleniacze.
Do antyoksydantów zaliczamy m.in. polifenole, karotenodiy, likopen, witaminy A, C i E. Jest bardzo dużo naturalnych produktów, które zawierają przeciwutleniacze.
Musimy jednak pamiętać, że sama dieta nie stanowi wystarczającej ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV i nie zastąpi zdrowego rozsądku przy korzystaniu z uroków lata. Może ona mieć jedynie charakter wspomagający i tak musimy ją traktować.
Co zatem warto włączyć do swojej diety, kiedy na naszym niebie króluje słońce?
Likopen zawarty w pomidorach
Likopen występuje w pomidorach, papryce oraz arbuzach. Ma on silne działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jeszcze więcej likopenu aniżeli w surowych pomidorach znajduje się w przecierze pomidorowym. 16 mg likopenu dziennie zwiększa odporność skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania UV aż o 56%.
Beta karoten nie tylko w marchewce
Pewnie większość z Was słyszała o beta karotenie. Gdy spożywamy go zbyt dużo, nasza skóra robi się pomarańczowa. Wynika to z tego, że jest on częściowo magazynowany w skórze. Nie musimy oczywiście doprowadzać się do takiego stanu, aby skorzystać z jego dobroczynnej mocy.
Włączenie produktów bogatych w beta karoten na kilka tygodni przed planowanym urlopem może jednak okazać się zbawienne dla naszej skóry. Beta karoten zmniejsza bowiem ryzyko poparzeń słonecznych, zapobiega powstawaniu przebarwień, a także przeciwdziała fotostarzeniu. Dodatkowo ma tę zaletę, że utrwala opaleniznę i dzięki niemu możemy się nią dłużej cieszyć.
Najsłynniejszym źródłem beta karotenu jest marchewka. Warto zatem w okresie letnim włączyć do swojej diety sok z marchwi czy też surową, a nawet gotowaną marchew. Beta karoten jest bowiem odporny na działanie podwyższonej temperatury.
Innymi źródłami beta karotenu są:
- czerwone, pomarańczowe oraz żółte warzywa i owoce, takie jak m.in.: brzoskwinie, dynia, morele, pomidory, pomarańcze, a także
- zielone warzywa takie jak: brokuły, szpinak, sałata, fasolka szparagowa.
Gorzka czekolada na zdrowie
Gorzka czekolada zawiera cztery razy więcej polifenoli i katechin niż herbata. Te antyoksydanty chronią naszą skórę przed poparzeniem i rakiem skóry. Najlepsza będzie gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 70% i małej zawartości cukru.
Niestety wielbiciele mlecznej czekolady poczują się zawiedzeni, ale mleko uniemożliwia wchłanianie polifenoli.
Zielona herbata dla zachowania młodości
Zielona i czarna herbata są bogatym źródłem katechin (należących do grupy polifenoli), które są jednymi z mocniejszych antyoksydantów. Bardzo skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, a tym samym zapobiegają uszkodzeniom komórek skóry oraz starzeniu.
Jak wskazują badania, picie co najmniej dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry o 30%.
Brokuły w walce z oparzeniami słonecznymi
Brokuły zawierają sulforafan. Jest to przeciwutleniacz, który zapobiega oparzeniom słonecznym. Według badań codzienne jedzenie brokułów (min. pół szklanki dziennie) potrafi obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór, w tym czerniaka, aż o 60%.
Przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 możemy znaleźć w:
- tłustych rybach,
- awokado,
- nasionach chia,
- orzechach,
- pestkach dyni,
- siemieniu lnianym.
Działają one przeciwzapalnie, dzięki czemu chronią skórę przed efektami nadmiernej ekspozycji na słońce. Badania wykazują, że regularne spożywanie tłuszczów omega-3 może zapobiegać niektórym typom raka skóry.
Weź ze sobą migdały
Migdały to prawdziwe bogactwo witaminy E. Stanowią nie tylko zdrową i pyszną przekąskę, ale chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, osłaniając włókna kolagenowe i zapobiegając uszkodzeniom wywołanym przez oparzenia słoneczne. Według badań już 20 migdałów dziennie pozwala istotnie zmniejszyć ryzyko poparzeń słonecznych.