Dieta dobra dla mózgu – 14 produktów na dobrą pamięć i koncentrację

0
2347
dieta i koncentracja jedzenie mózg

Jak to, co jesz wpływa na kondycję Twojego mózgu? Okazuje się, że niesamowicie. Zwykle wiemy, że nasza dieta wpływa na nasze ciało i to, jak wyglądamy. Jeśli miewasz problemy z koncentracją, często o czymś zapominasz, ciężko przychodzi Ci nauka nowych rzeczy, albo po prostu chcesz cieszyć się sprawnym umysłem przez naprawdę długie lata, dieta dobra dla mózgu oraz ten artykuł są dla Ciebie idealne.

 Dieta dobra dla mózgu bogata jest w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, zapewniające energię i wspomagające ochronę komórek mózgowych przed starzeniem się. Jeśli więc skupimy się na dostarczaniu sobie odżywczego pokarmu, zyska na tym cały nasz organizm, a wraz z nim mózg.

Dla Twojego mózgu niekorzystne są wszelkie stany zapalne, wysokie ciśnienie krwi, toksyny i wolne rodniki.

Może Ci się wydawać, że ciężko jest spożywać jednocześnie żywność korzystną dla zębów, serca, dietę dobrą dla mózgu i tak dalej. W rzeczywistości jest to proste – kierując się ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania, przysporzysz korzyści całemu organizmowi. Natomiast, posiadając wiedzę o tym, jakie produkty działają korzystnie na poszczególne organy, będziesz mógł urozmaicać i komponować swoją dietę tak, aby każdego dnia karmić swoje ciało odżywczym pokarmem i pozytywnie wpływać na pracę jego poszczególnych elementów.

Poniżej zestawienie 14 najlepszych dla naszego mózgu produktów. Na zdrowie!

Awokado

Awokado jest często odrzucane są na bok, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tymczasem należy zaznaczyć, że awokado jest napakowane nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli tymi dobrymi, pomagającymi utrzymać odpowiednie poziom cukru we krwi.

Awokado zawiera witaminę K i kwas foliowy, zapobiegające zakrzepom krwi w mózgu. Dodatkowo, usprawniają funkcje poznawcze mózgu, w szczególności pamięć i koncentrację. Są bogate w witaminę C, której Twój organizm nie magazynuje, mają wysoką zawartość białka i najniższy poziom cukru ze wszystkich owoców.

Kremowa konsystencja awokado sprawia, że jest to idealny dodatek do koktajli i smoothies, a także świetny zamiennik masła, nie tylko na kanapce, ale także w słodkich wypiekach.

Czekoladowy krem z awokado

Polecam Ci banalnie prosty i niesamowicie smaczny krem czekoladowy z awokado. Wystarczy, że zmiksujesz dojrzałego banana z połówką awokado i łyżką kakao. Do takiej bazy możesz dodać namoczone orzechy, chilli, miód, maliny, albo co tylko chcesz. Zakochasz się w tym deserze, zapewniam Cię 🙂

Buraki

Nie wiedzieć czemu, buraki nie są ulubionym warzywem większości ludzi, nawet tych dbających o zdrowie. Ja osobiście uwielbiam i dziwię się tym osobom. Burak jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw, jakie możesz zjeść.

Buraki są bogate w antynowotworowe przeciwutleniacze, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu i redukują stan zapalny. Naturalnie występujące w nich azotany usprawniają przepływ krwi do mózgu, wspomagając jego pracę. Ponadto, podczas intensywnego wysiłku, dodają energii.

Borówki

Mnóstwo korzyści w maleńkich kuleczkach! Smakują jak cukierki i zdecydowanie powinny stać się ich zamiennikiem.

 jednym z największych znanych źródeł antyoksydantów, a także witaminy C, witaminy K i błonnika. Zawierają duże ilości kwasu galusowego, blokującego związki rakotwórcze niektórych kancerogenów, są więc idealne jako ochrona naszego mózgu przed zwyrodnieniami, stresem i zmianami nowotworowymi.

Borówki można spożywać na milion sposobów: samodzielnie, jako dodatek do owsianki, jaglanki, czy naleśników, w koktajlach, wypiekach, sałatkach i mięsach.

Bulion

Być może będziesz zdziwiony, ale bulion jest jednym z lepszych lekarstw dla Twojego mózgu. To antyczne danie jest bombą korzyści, zaczynając od tego, że wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy, usprawnia pracę jelit, wspomaga stawy i zwalcza alergie.

Bulion na wywarze mięsnym zawiera duże ilości kolagenu, obniżającego stan zapalny, doskonale wpływa na pamięć i odporność.

Brokuły

Zawierają mnóstwo witaminy K i choliny, które wspomagają pamięć. Jest również świetnym źródłem witaminy C i błonnika.

Najlepsze są brokuły ugotowane na parze – zachowują swój oryginalny i głęboki smak oraz pełnię wartości odżywczych.

Seler

Jak na warzywko, zawierające naprawdę niewiele kalorii, seler ma bardzo dużo do zaoferowania. Zawiera bowiem mnóstwo antyoksydantów i polisacharydów, działających przeciwzapalnie. Dodatkowo, łagodzi objawy zapalenia stawów i zespołu jelita drażliwego.

Ponieważ seler jest bardzo gęsty odżywczo – napakowany witaminami, minerałami, przy niewielkiej ilości kalorii – jest doskonałą przekąską. Seler można jeść w całości – jego korzeń to świetna baza do surówek, albo dodatek do zup; z kolei łodygi i liście (nać) to idealna chrupiąca przekąska, czy składnik koktajli i sałatek.

Olej kokosowy

Jest to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów na tej liście. Możesz dodać go do wszystkiego, włączając w to poranną owsiankę, koktajl, obiad, deser i kolację. Działa przeciwzapalnie, zapobiega utracie pamięci w procesie starzenia i niszczy bakterie.

Kakao

Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Wspomaga przepływ krwi do mózgu i serca.

Kupując kakao, wybieraj tylko to naturalne, ciemne. Nie myl prawdziwego kakao z tym słodzonym w granulkach, które tak uwielbiają dzieci. Możesz je spożywać z mlekiem roślinnym i miodem, możesz dodać do deserów, wypieków i koktajli. Jedzenie gorzkiej czekolady od czasu do czasu też jest dobrym pomysłem, wybieraj jednak taką z jak największą ilością kakao (min. 70%), małą ilością cukru i innych dodatków. I nie przesadzaj z jej spożyciem 🙂

Żółtka jaj

Korzyści zdrowotne ze spożywania jajek były wielokrotnie poddawane pod wątpliwość. Ich reputacja była szargana, zalecano unikanie ich spożycia i obarczano winą za nadmierny poziom cholesterolu.

Dziś wiadomo, że jajka są doskonałym źródłem aminokwasów, a żółtko to skarbnica korzystnych dla zdrowia substancji. Warto jednak zwracać uwagę na to, jakie jaja kupujemy – najlepsze są ekologiczne lub „swojskie” od sąsiadki 🙂

Żółtka jaj zawierają duże ilości witaminy B4, wspomagającej rozwój mózgu już w życiu płodowym. Są również odpowiedzialne za dobry nastrój i wspomagają zdolność zapamiętywania.

Oliwki i oliwa z oliwek

Oliwki zawierają polifenole, zwiększające zdolność uczenia się i poprawiające pamięć. Świetna wiadomość jest taka, że oliwki i pozyskiwana z nich oliwa (ale tylko tłoczona na zimno!) może opóźnić, a nawet odwrócić procesy starzenia.

Pamiętaj, że oliwę z oliwek należy spożywać wyłącznie na zimno, tylko wtedy zachowuje całą gamę substancji odżywczych. Podgrzewanie oliwy do zbyt wysokiej temperatury powoduje powstawanie rakotwórczych i bardzo niebezpiecznych tłuszczy trans.

Zielone warzywa liściaste

Badania pokazują, że regularne spożywanie zielonych warzyw liściastych, jak jarmuż, sałaty, szpinak, nacie, kapusta, zapobiega demencji.

W badaniach tych uczestniczyło 950 osób w podeszłym wieku. Ci, którzy spożywali zielone warzywa liściaste raz lub dwa razy dziennie, starzeli się wolniej, a demencja praktycznie u nich nie postępowała.

Wszelkie liście są bogate w witaminy A oraz K, które zwalczają stany zapalne i wzmacniają kości.

Rozmaryn

Związki w nim zawarte chronią mózg przed neurodegeneracją, czyli niszczeniem neuronów. Dzieje się tak dzięki niszczeniu toksyn, powiązanych z powstawaniem Alzheimera, zawałami i starzeniem się mózgu.

Rozmaryn wspomaga również wzrok, który również ulega pogorszeniu wraz z wiekiem.

Kurkuma

Czy to nie wspaniałe, że zwykła przyprawa ma wspaniały wpływ na nasz organizm? Tak właśnie jest w przypadku kurkumy, od wieków używanej w medycynie ajurwedyjskiej oraz chińskiej. Dzięki zawartości kurkuminy, przyprawa ta jest jednym z największych antyoksydantów i środków przeciwzapalnych.

Wspomaga również układ odpornościowy oraz dotlenienie mózgu, co z kolei sprzyja koncentracji i zdolności zapamiętywania. Możesz dodawać ją do wszystkiego i to jest kolejny plus tego żółtego proszku 🙂

Orzechy

Ostatnie, ale nie najmniej istotne. Orzechy zwiększają zdolności poznawcze mózgu, są bogate w przeciwutleniacze, minerały, dobre tłuszcze i białko. Doskonałe źródło witaminy E, chroniącej przed chorobą Alzheimera.

Dieta dobra dla mózgu – bombowy koktajl

Polecam prosty i świetny przepis na koktajlwspomagający pracę mózgu, koncentrację, zdolność zapamiętywania oraz chroniący mózg przed wolnymi rodnikami i zapobiegający jego starzeniu się. Mnóstwo korzyści w jednej szklance.

Szczególnie warto pić go w okresach wytężonej pracy umysłowej, np. podczas sesji egzaminacyjnej, cięższego okresu w pracy albo stresu.

A jak Ty dbasz o swoją pamięć i dobrą kondycję mózgu? Masz jakieś sposoby na lepszą koncentrację (niekoniecznie dieta)? Podziel się w komentarzu!

Artykuł opracowany przy współpracy z Fit-Bag

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj