Przez wiele lat panował mit, jakoby każda dieta oparta na niskokalorycznych i zdrowych produktach miała być pozbawiona smaku. Wynika to głównie z (błędnego) przekonania, że skuteczne odchudzanie bazować musi na warzywach, gotowaniu na parze i całkowitej eliminacji soli.
Na szczęście rosnąca świadomość i popularność żywności dietetycznej sprawiła, że współczesne diety wypełnione są aromatami, intensywnymi smakami i inspiracjami rodem z całego świata.
Żywność dietetyczna – czyli jaka?
Pod mianem żywności dietetycznej (https://wxnlabs.com/k/zywnosc-dietetyczna/) mamy na myśli zarówno dania gotowe, jak i przekąski czy posiłki przyrządzane w domu. Te wyróżniają się mniejszą ilością kalorii, ograniczoną ilością cukru i sodu, a także mniejszą podażą konserwantów i dodatków, które mogą potęgować gromadzenie się tkanki tłuszczowej.
Ich powstanie to niejako odpowiedź na trendy związane z prowadzeniem diet, a także poszukiwaniem zdrowszych i prozdrowotnych alternatyw dla przetworzonych produktów, które zalewają rynek spożywczy. Tak oto dietetyczne posiłki dbają o poprawną glikemię, dostarczają witamin i składników mineralnych, wspierają układ krwionośny (poprzez np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe), ułatwiają trawienie i dostarczają błonnika. Nie opierają się wiec na eliminowaniu przypraw, świeżych ziół czy konkretnych technik gotowania. Ta otwartość na różne kuchnie, metody i przepisy obala więc mit, że dieta jest powtarzalna, mało aromatyczna i pełna restrykcji.
Gotowe, dietetyczne alternatywy, które znajdziesz na sklepowych pólkach, bazują na:
- Zdrowych tłuszczach – np. pochodzących z orzechów i nasion,
- Słodzikach — tj. ksylitol czy erytrol,
- Suszonych owocach – żurawinie, śliwkach, moreli,
- Składnikach wysokobiałkowych – np. proteinowych jogurtach, serach wiejskich i skyrach,
- Składnikach z ograniczoną ilością węglowodanów,
- Produktach z błonnikiem pokarmowym – np. z dodatkiem płatków owsianych,
- Dostarczaniu mniejszej ilości kcal, przy pełnieniu tych samych funkcji w kuchni.
Mniej kaloryczne alternatywy – przykłady
Popularność dietetycznych produktów przyczyniła się do powstawania tysiąca produktów, które z powodzeniem stosować można w kuchni. Ich funkcja i forma pozostała bez zmian, z tą różnicą, że skład produktów stał się bardziej zbilansowany i bezpieczny. Mowa to u np.:
- Słodkich deserach, które zastąpiono naturalnym jogurtem z bezcukrową granolą lub świeżymi owocami,
- Batony z tłuszczami trans zastąpiono batonikami z orzechami i miodem,
- Napoje gazowane zastąpiono bezcukrowymi izotonikami lub wodą z naturalnymi sokami,
- Gotowe zupy pełne konserwantów zastąpiono zupami-kremami z czystym, warzywnym składem,
- Orzechy solone zastąpiono prażonymi orzeszkami pozbawionymi soli,
- Parówki z mięsem oddzielonym mechanicznie zastąpiono parówkami i kiełbasami w 98%-100% złożonych z mięsa,
- Śmietanę 12% zastąpić można gęstym jogurtem greckim,
- Słodkie jogurty do picia zastąpić można skyrem lub wysokobiałkowymi jogurtami na bazie fruktozy.
Przykładowy fit-jadłopis
Jako dowód, że dieta odchudzająca może być smaczna i pełna smaku – przygotowaliśmy przykładowy, zbilansowany jadłospis. Potraktuj go jako inspirację do wprowadzenia zdrowszego menu!
- Śniadanie: grzanka pełnoziarnista z pastą z awokado, cebulką i jajkiem na twardo + czarna kawa
- II śniadanie: domowy hummus z ulubionymi warzywami + batonik proteinowy przed treningiem
- Obiad: indyk pieczony w folii z rozmarynem + grillowana cukinia, pomidorki koktajlowe + ryż dziki
- Kolacja: krem z pomidorów z gęstym jogurtem i oliwą z oliwek do dekoracji.
Szeroki wybór dietetycznej żywności znajdziesz na wxnlabs.com.