Całkowite pozbycie się cukru z diety nie jest zadaniem prostym, jednak istnieje kilka wskazówek, które mogą w tym pomóc. Oto one:
- Nie można trzymać słodyczy w domu. Jeśli będą się one znajdować w pobliżu to zwiększa się szansa, że nie uda się wytrzymać w postanowieniu. Sama konieczność wyruszenia po słodycze do sklepu może bowiem skutecznie zniechęcić do ich spożycia w momencie napadu łaknienia.
- Przy wystąpieniu ochoty na coś słodkiego warto wypić szklankę wody. Zdarza się bowiem, że organizm w pewnym sensie myli pragnienie z głodem, a woda na jakiś czas powinna wypełnić żołądek.
- Warto mieć w pobliżu zdrowe jedzenie takie jak owoce, marchewkę, łodygi selera czy też surowe orzechy lub pestki.
- Należy wyeliminować sól, dzięki czemu unika się napadów łaknienia cukru. Sól i cukier to przeciwieństwa i w przypadku zbyt dużych ilości jednego z tych składników, organizm może zacząć się domagać drugiego z nich.
- Należy nie jeść kukurydzy oraz wyrobów kukurydzianych. Duża część osób uzależnionych od cukru ma alergię na kukurydzę. To z niej pochodzi większość cukru w żywności przetworzonej. Spożywanie zbyt dużych ilości cukru może powodować do alergii na kukurydzę, a z kolei jej następstwem jest wzrost łaknienia na słodycze. Należy więc unikać samej kukurydzy, ale także syropu kukurydzianego, mąki, chipsów oraz innych kukurydzianych produktów. Zawiera ona także rakotwórcze aflatoksyny, które są wytwarzane przez znajdującą się w kukurydzy pleśń.
- Należy unikać kofeiny, słodzików czy napojów alkoholowych, które zwiększają ochotę na cukier.
- Trzeba regularnie jeść prawidłowo skomponowane posiłki. Głód sprawia, że łaknienie cukru rośnie, a dzieje się tak ponieważ organizm potrzebuje energii. Należy więc zawsze jeść śniadanie, a w ciągu całego dnia najlepiej zjeść 6 małych posiłków.
- Należy pozbyć się z diety białej mąki, białego ryżu oraz zwykłego makaronu – w organizmie zmieniają się one bowiem w cukier, czego konsekwencją jest zakłócenie równowagi i uczucie łaknienie cukru.
- W sytuacji, gdy z doświadczenia wie się, że tuż po zjedzeniu jakiegoś posiłku występuje u kogoś ochota na cukier, należy natychmiast po nim umyć zęby i wyczyścić nicią dentystyczną.
- Powodem zwiększonego łaknienia na cukier może być także zmęczenie. Należy więc wysypiać się i znajdować czas na odpoczynek.
Zdarzają się oczywiście momenty słabości, nie warto się jednak po nich poddawać. Po takim wydarzeniu trzeba tylko jeszcze mocniej pracować nad sobą i swoim postanowieniem.
Należy pamiętać o dzienniku, który może pomóc w bardzo dużym stopniu uniknąć takich sytuacji w przyszłości. A jeśli już zje się coś słodkiego warto po tym poćwiczyć, dzięki czemu zmniejszy się negatywne działanie cukru.
Istnieją suplementy pomagające w pozbyciu się ochoty na cukier
Chrom, mangan czy cynk mogą uregulować poziom cukru we krwi. Wszystkie te minerały w dobrym proporcjach zawierają m.in. popularne multiwitaminy. Warto także pamiętać o witaminie C, która działa podobnie jak cukier i dzięki temu zmniejsza na niego łaknienie.
W podobny sposób funkcjonuje L-glutamina, która obecna jest w produktach bogatych w białko, czyli rybie, fasoli, ale także w suplementach. Dziennie najczęściej wystarczy 3000 miligramów tego aminokwasu w kilku dawkach. Inne suplementy, które pomagają unikać ochoty na cukier to kwas gamma-aminomasłowy czy 5-hydroksytryptofan.
Nigdy więcej cukru. Zniszczył mi pół życia. Taka prawda. Nie jedzcie tego gó***wna…. Nic słodkiego i wasze życie zmieni się o 180stopni….