Jak rozpoznać nietolerancję laktozy?

0
245
laktoza mleko nietolerancja u człowieka

Masz wrażenie przelewania w jelitach? Odczuwasz wzdęcia? Dość często boli cię brzuch? Jeśli dolegliwości te nasilają się przede wszystkim po spożyciu mleka oraz jego przetworów, możesz borykać się z nietolerancją laktozy. Dowiedz się, co to za schorzenie i sprawdź, jak je trafnie zdiagnozować.

Laktoza to cukier mleczny, który występuje przede wszystkim w mleku oraz jego przetworach. W związku z tym, że nie ulega bezpośredniemu wchłonięciu z przewodu pokarmowego, musi zostać rozłożona. Za proces ten odpowiada laktaza – enzym przekształcający laktozę do cukrów prostych: glukozy i galaktozy.

Nietolerancja laktozy – skąd się bierze?

Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru laktazy – enzymu odgrywającego kluczową rolę w rozkładzie cukru mlecznego na możliwe do wchłonięcia cukry proste.

Wyróżnia się następujące rodzaje niedoboru laktazy:

  • wrodzony – związany z całkowitym brakiem enzymu na skutek zaburzeń genetycznych;
  • pierwotny – mający związek z fizjologicznym spadkiem aktywności enzymu, który jest typowy przede wszystkim dla osób z predyspozycjami genetycznymi;
  • wtórny – związany z występowaniem niektórych chorób, prowadzących np. do uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych.

Czy to nietolerancja laktozy? Objawy

Nie każdy ból brzucha występujący po spożyciu mleka lub przetworów mlecznych należy odbierać jako oznaka nietolerancji laktozy. Aby mówić o tym zaburzeniu, muszą współistnieć jeszcze inne symptomy.

– Kliniczne objawy nietolerancji laktozy dotyczą przewodu pokarmowego. Wśród nich wymienia się m.in. wrażenie przelewania w jelitach, wzdęcia, biegunkę, wymioty. Wiele osób odczuwa także ogólny dyskomfort w obrębie jamy brzusznej – wyjaśnia dietetyk z Nice To Fit You, firmy cateringowej, w ofercie której znajduje się m.in. dieta bez laktozy.

Nasilenie objawów nie ma tutaj większego znaczenia, ponieważ spożycie produktów mlecznych może być różne – w zależności od dnia itp. Warto przy tym podkreślić, że niektóre osoby tolerują niewielkie ilości laktozy – mimo niedoboru laktazy.

Leczenie nietolerancji laktozy – na czym polega?

W przypadku niedoboru laktazy typu pierwotnego koniecznością jest wprowadzenie modyfikacji żywieniowych. Podstawą jest ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie produktów spożywczych zawierających cukier mleczny powodujący nieprzyjemne objawy.

W praktyce oznacza to:

  • wykluczenie mleka oraz jego przetworów,
  • wprowadzenie produktów bezlaktozowych,
  • przyjmowanie preparatów zawierających laktazę.

Natomiast jeśli nietolerancja laktozy ma charter wrodzony, koniecznością jest bezwzględne wprowadzenie diety bez laktozy.

Dieta bez laktozy jako dieta pudełkowa – sposób na bezpieczne odżywianie

Nie da się ukryć, że eliminowanie produktów zawierających laktozę bywa uciążliwe. Nie wystarczy bowiem wykluczyć mleko czy produkty mleczne. Koniecznością jest weryfikowanie etykiet wielu innych produktów spożywczych, które mogą zawierać cukier mleczny. Tak jest m.in. w przypadku pieczywa, wyrobów piekarniczych, sosów sałatkowych, słodyczy, a nawet parówek.

Jeśli nie masz czasu lub nie chcesz tracić go na analizowanie składu, dobrym pomysłem może okazać się dieta bez laktozy zamówiona w firmie cateringowej. Dzięki temu każdego dnia będziesz otrzymywać zestaw posiłków przyrządzanych na bazie składników bez laktozy. W tym przypadku to po stronie dietetyków i kucharzy będzie leżeć weryfikowanie składu produktów pod kątem obecności cukru mlecznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here