Ryby z marynaty – jakie mają walory i jak je wykorzystać w kuchni?

0
1498
marynaty rybne a zdrowie jak jeść

Ryby należą do grona produktów najchętniej spożywanych przez Polaków. Idealnie wypadają w roli dań obiadowych, ale nie tylko. Można je przyrządzać na mnóstwo sposobów – wyśmienicie smakują w wersji smażonej, pieczonej, w oleju czy w marynacie. Marynowane ryby często lądują na naszych stołach.

Na czym polega marynowanie?

Marynowanie to jedna z najskuteczniejszych metod konserwowania żywności. Polega na utrwalaniu jej za pomocą octu wzbogaconego o rozmaite dodatki. Warto pamiętać, że marynowanie zabezpiecza produkty spożywcze jedynie na krótki czas. Przeważnie marynowaniu jest poddawana żywność, która następnie będzie poddawana obróbce termicznej. Za doskonały przykład może tu posłużyć mięso, które dzięki leżakowaniu w marynacie staje się bardziej kruche i soczyste. W zalewach octowych konserwuje się nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wołowina czy drób, ale także owoce, warzywa oraz ryby. Produkty po zamarynowaniu powinny być przechowywane w lodówce.

Z czego robi się marynaty?

Podstawą każdej marynaty jest ocet. W tym celu przeważnie używany jest ocet spirytusowy, niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po ocet winny czy jabłkowy. W marynatach stosowane są rozmaite dodatki, np. liście laurowe, ziele angielskie, goździki, gorczyca, czosnek, czarny pieprz, imbir, ostre papryczki, korzenie chrzanu, liście wiśni lub czarnej porzeczki etc. Chcąc nadać marynacie słodszego smaku, wystarczy wzbogacić ją cukrem albo miodem.

Do marynat nierzadko dodaje się też oleju czy wina. Wszystko w tym momencie zależy od tego, co konkretnie jest marynowane oraz jaki efekt końcowy chce się uzyskać. Marynaty podzielić można na łagodne, kwaśne oraz ostre – do poszczególnej kategorii kwalifikuje się je na podstawie stężenia kwasu octowego. Maksymalna kwasowość marynat kształtuje się na poziomie 2 proc. W przypadku najlżejszych marynat stężenie kwasu octowego nie przekracza natomiast 0,8 proc.

Po co marynować ryby?

Marynowanie ryb szczyci się bardzo długimi tradycjami. Ryby poddawane tej metodzie konserwowania są dłużej przydatne do spożycia. Nabierają kruchości i charakterystycznego smaku, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Dużym plusem jest również to, że ryby marynowane nie zawierają niebezpiecznych ości – ma to ogromne znaczenie w szczególności w odniesieniu do ościstych gatunków ryb takich jak np. karp czy okoń. W zalewie octowej przechowuje się zazwyczaj rybne pulpety oraz ryby smażone. Marynuje się też pozbawione ości płaty lub ryby w kawałkach, czego dowodem jest np. śledź w zalewie, który jest wspaniałym składnikiem wielu sałatek rybnych lub bazą do przygotowania uwielbianych przez Polaków rolmopsów.

Dlaczego warto jeść marynowane ryby?

Jak wyjaśniają eksperci z działu rybnego Carrefoura, po marynowane ryby warto sięgać z paru powodów. Przede wszystkim są one wyjątkowo smaczne. Ponadto nie brakuje im wartości odżywczych. Stanowią bardzo dobre źródło białka łatwo przyswajanego przez ludzki organizm. Zawierają też sporo witamin z grupy oraz witamin B A, D i E.

Są istną skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ze szczególnym wskazaniem na kwasy omega-3 oraz magnezu, wapnia, potasu, żelaza, jodu, selenu, fluoru, miedzi i manganu. Ryby są też niskokaloryczne, w związku z czym bez obaw mogą po nie sięgać osoby dbające o linię. Dodatek octu wpływa na przyśpieszenie przemiany materii, aczkolwiek przy jedzeniu ryb w occie lepiej zachować umiar.  Uważać powinny zwłaszcza osoby zmagające się z chorobą wrzodową, anemią i niedokrwistością

Jak kupować marynowane ryby w sklepie?

Nie każdy ma zawsze czas na to, aby samodzielnie przyrządzać marynowane ryby. W takiej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak zakup gotowego produktu w sklepie. Jest to całkiem niezła opcja – trzeba tylko zapoznać się ze składem takiego wyrobu. W tym względzie obowiązuje niezwykle prosta zasada: skład ma być krótki. Nie jest wskazane, aby znajdowały się w nim sztuczne polepszacze. Należy również zwrócić uwagę na zawartość cukru w tego typu produkcie oraz na termin przydatności do spożycia. W marynowane ryby najlepiej zaopatrywać się u sprawdzonych sprzedawców gwarantujących wysoką jakość towarów. W zakresie wariantów smakowych i cenowych ryb marynowanych jest spora różnorodność, tak więc można znaleźć produkt odpowiadający konkretnym preferencje.

Marynowane ryby – pomysł na przekąskę i nie tylko

Marynowana ryba to doskonały pomysł na pyszną i pożywną przekąskę, którą można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Tak przyrządzone ryby warto też podawać do obiadu, kolacji lub na drugie śniadanie. Warto szukać nowych smaków i próbować rozmaitych ryb – nie tylko śledzia czy karpia, ale też dorsza, mintaja, sardynek, szprotów, makreli, łososia, węgorza itp. Marynowana ryba bez problemu wkomponuje się w codzienny jadłospis, ale zaprezentuje się wykwitnie również podczas rozmaitych uroczystości. Właściwie każda okazja jest dobra, żeby marynowana ryba trafiła na talerz – naprawdę nie sposób nie docenić licznych jej walorów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj