Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, zarówno u dorosłych, jak i u małych dzieci. Niedobór witaminy K jest częsty zwłaszcza u noworodków, jednak nie oznacza to, że nie może wystąpić również u osób w wieku powyżej 18. roku życia. Jakie są objawy niedoboru witaminy K? W jakich produktach można ją znaleźć?
Witamina K – jakie funkcje pełni w organizmie człowieka?
Najważniejszą funkcją witaminy K w ludzkim organizmie jest regulowanie procesu krzepnięcia krwi. Dzięki niej krew tworzy strupki, a organizm zatrzymuje nadmierną utratę krwi. Rany szybciej się goją. Dodatkowo witamina jest niezbędna wątrobie do syntezy osoczowych czynników krzepnięcia i protrombiny. Profilaktyka krwawienia i problemów z krzepliwością zawsze powinna obejmować sprawdzenie poziomu witaminy K w organizmie.
Witamina wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jej prawidłowy poziom nie tylko zapewnia odpowiednią syntezę czynników krzepnięcia krwi. Dzięki niej wzmacnia się ściany naczyń krwionośnych, chroniąc przed ich pękaniem i zwapnieniom. Odpowiedni poziom czynników biorących w procesie krzepnięcia krwi jest niezbędny również w czasie krwawienia miesiączkowego. Niedobór wit. K sprawia, że kobiety cierpią z powodu obfitego okresu, który może stać się przyczyną anemii.
Witamina K pełni ważną funkcję w utrzymaniu równowagi gospodarki wapniowej organizmu. Związek odpowiada za wychwytywanie wapnia i bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej. Dzięki niemu buduje się silne i zdrowe kości oraz zmniejsza się ryzyko osteoporozy. Dodatkowo utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy K w organizmie korzystanie wpływa na pracę układu immunologicznego. Jej właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze sprawiają, że układ odpornościowy szybciej zwalcza infekcje różnego pochodzenia. Ponadto udowodniono, że witamina wpływa na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych.
Objawy niedoboru witaminy K
Niedobór witaminy K jest groźny dla całego organizmu, jednak rzadko dotyka osób dorosłych. Niedobory witamin K zwykle dotyczą osób, które stosują nieprawidłową, źle zbilansowaną dietę lub cierpią na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego. Witamina K1 jest bowiem dostarczana wraz z pożywieniem, a witamina K2 jest syntezowana przez bakterie jelitowe z przewodu pokarmowego.
Niedobory witaminy K zwykle objawiają się przez silne krwawienia. U kobiet są to obfite miesiączki, u obu płci – krwawienia dziąseł i błon śluzowych, krwotoki z nosa i przewodu pokarmowego. Dość często zauważa się też powstawanie dużych sińców bez silnego uderzenia. Dodatkowo nawet małe zadrapania mogą powodować trudne do zatrzymania krwawienia i wiązać się z pojawianiem długo gojących się ran. Przy większych niedoborach pacjent może cierpieć na krwiomocz, biegunki i mieć niską odporność organizmu.
Przy przedłużających się niedoborach witaminy K dochodzi do wstąpienia zwapnienia naczyń krwionośnych, żółtaczki, uszkodzenia wątroby, niedokrwistości i osteoporozy.
Kto powinien stosować suplementację witaminy K?
Witaminę K powinny dodatkowo przyjmować osoby, które cierpią na poważne choroby jelit i wątroby, są niedożywione lub stosują restrykcyjną dietę bez udziału zielonych warzyw. Po preparaty z witaminą K powinno się sięgać, zwłaszcza gdy choruje się na celiakię, cholestazę, przewlekłe zapalenie trzustki lub mukowiscydozę. Wskazaniem do suplementacji jest też zespół złego wchłaniania, długa antybiotykoterapia i przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych.