Dieta wątrobowa

Wątroba to organ o wyjątkowej naturze, może wiele znieść i jeszcze o nas walczyć tylko czasami warto mu pomóc. Dobrze zbilansowana dieta to najważniejszy element dobrze pracującej wątroby. Zdrowa wątroba to lepsza jakość życia i lepsze samopoczucie, które każdego dnia sprzyja naszej osobie.


Każdy z nas próbował w życiu różnych diet, zwłaszcza My! – Kobiety. Należy zauważyć, że zmiana diety to nie tylko zrzucenie paru kilogramów ale także zmiana naszego ciała w kierunku zdrowia fizycznego jak i umysłowego. W diecie pozwalającej na zregenerowanie wątroby warto zauważyć, że duże znaczenie ma jakość spożywanego pokarmu. Pieczywo to kluczowy element prawidłowego odżywiania ponieważ nasze ciało potrzebuje siły w postaci energii. Dobre pieczywo pszenne, żytnie i orkiszonowe znakomicie wpływa na jakość zdrowia naszej wątroby i powinno być przede wszystkim czerstwe. Stosując dietę wątrobową powinno ograniczać się słodyczy oraz słodkich bułek i różnego rodzaju słodkiego pieczywa jak bułki maślane, chałki, pączki, czy drożdżówki.
W diecie wątrobowej należy unikać przede wszystkim serów tłustych i to zarówno żółtych jak i biały, a zwłaszcza topionych. Mają one w sobie takie substancje, które ciężko są przetwarzane przez ten organ.
Poza tym wątroba nie lubi tłustych sosów ani mięs zwłaszcza z wieprzowiny, kaczki czy gęsi, a także zaleca się unikanie masła, smalcu oraz tłuszczu zawierającego substancje zwaną trans, która jest szkodliwa dla całego organizmu.

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *