Dieta wątrobowa

Wątroba to organ o wyjątkowej naturze, może wiele znieść i jeszcze o nas walczyć tylko czasami warto mu pomóc. Dobrze zbilansowana dieta to najważniejszy element dobrze pracującej wątroby. Zdrowa wątroba to lepsza jakość życia i lepsze samopoczucie, które każdego dnia sprzyja naszej osobie.


Każdy z nas próbował w życiu różnych diet, zwłaszcza My! – Kobiety. Należy zauważyć, że zmiana diety to nie tylko zrzucenie paru kilogramów ale także zmiana naszego ciała w kierunku zdrowia fizycznego jak i umysłowego. W diecie pozwalającej na zregenerowanie wątroby warto zauważyć, że duże znaczenie ma jakość spożywanego pokarmu. Pieczywo to kluczowy element prawidłowego odżywiania ponieważ nasze ciało potrzebuje siły w postaci energii. Dobre pieczywo pszenne, żytnie i orkiszonowe znakomicie wpływa na jakość zdrowia naszej wątroby i powinno być przede wszystkim czerstwe. Stosując dietę wątrobową powinno ograniczać się słodyczy oraz słodkich bułek i różnego rodzaju słodkiego pieczywa jak bułki maślane, chałki, pączki, czy drożdżówki.
W diecie wątrobowej należy unikać przede wszystkim serów tłustych i to zarówno żółtych jak i biały, a zwłaszcza topionych. Mają one w sobie takie substancje, które ciężko są przetwarzane przez ten organ.
Poza tym wątroba nie lubi tłustych sosów ani mięs zwłaszcza z wieprzowiny, kaczki czy gęsi, a także zaleca się unikanie masła, smalcu oraz tłuszczu zawierającego substancje zwaną trans, która jest szkodliwa dla całego organizmu.

News Reporter
Zdrowie

Dodaj komentarz