Jedzenie w ciąży odgrywa bardzo istotną rolę – zapewnia zdrowy rozwój maleństwa, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu matki i bezpieczny przebieg ciąży. Odpowiednia dieta w ciąży to nic trudnego, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, które postaramy się przybliżyć.
Sposób codziennego komponowania posiłków, nawyki żywieniowe i zbilansowanie diety mają wpływ na samopoczucie i zdrowie każdego człowieka. Już na etapie planowania ciąży warto przyjrzeć się swoim wyborom w kwestii odżywiania i wyeliminować niezdrowe czynniki, a także skoncentrować się na odpowiedniej dla naszego organizmu i trybu życia, prawidłowo dobranej i zdrowej diecie oraz aktywności fizycznej. Ciąża to dla organizmu kobiety poważne wyzwanie i ogromny test wytrzymałości, warto dobrze przygotować się na ten etap, by zapewnić sobie i dziecku siłę i bezpieczeństwo już na etapie rozwoju płodowego. Dieta ciążowa nie wymaga wielu wyrzeczeń, ba, może towarzyszyć nam na co dzień także poza okresem ciąży.
Przygotowania do ciąży
Planując ciążę, bezwzględnie należy pożegnać się, najlepiej na całe życie, z nałogami – paleniem papierosów i piciem alkoholu. Substancje te poważnie szkodzą dziecku, mogą trwale wpłynąć na jego zdrowie i umiejętności, rozwój fizyczny i umysłowy. Jeśli dotyczą nas problemy z utrzymaniem prawidłowej, zdrowej dla naszego wieku i wzrostu masy ciała, nadciśnienie i inne dolegliwości, warto zasięgnąć porady dietetyka i wprowadzić zdrową dietę eliminacyjną lub inną, dostosowaną do potrzeb naszego organizmu.
Wykonanie badań krwi, najlepiej włącznie z konsultacją ginekologiczną, pomoże ocenić, czy nie mamy niedoborów witamin i minerałów, a także czy nasz układ hormonalny funkcjonuje prawidłowo. Zaburzenia hormonalne i metaboliczne mogą utrudnić zajście w ciążę lub utrzymanie jej. Suplementowane dotąd preparaty witaminowe również należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Regularna aktywność fizyczna, rezygnacja z nałogów, zdrowe odżywianie oraz odpowiednio dobrana suplementacja witamin i innych prozdrowotnych preparatów zapewnia dobre samopoczucie, a co za tym idzie – także sprzyja płodności. 1
Co jeść w ciąży? 1. trymestr
Planując zakupy i komponując posiłki na początku ciąży, pamiętajmy, by nie dawać się zwieść zachciankom, które, często zaspokajane niezdrowymi produktami, są tak naprawdę sygnałami organizmu o potrzebie dostarczenia mu dużej ilości konkretnych składników. Podstawowym budulcem organizmu dziecka jest białko. W ciąży niezbędne jest zadbanie o dostarczanie go w dużych ilościach, gdyż zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy wzrasta aż do 95 gramów na dobę! 2 Pełnowartościowe białko znajdziemy w chudym mięsie, rybach, przetworach mlecznych oraz warzywach strączkowych. Na diecie wegetariańskiej i wegańskiej ważne jest, by pilnować ilości przyswajanego przez organizm białka ze źródeł dopuszczalnych w danym sposobie odżywiania. Apetyt na słodycze w ciąży wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na energię.
Organizm potrzebuje paliwa dla tworzących się nowych komórek. Węglowodany złożone są zdecydowanie lepszym źródłem energii niż cukry proste zawarte w słodyczach i pełnych białego cukru napojach. Ciemne pieczywo, płatki owsiane, rozmaite kasze oraz pełnoziarniste makarony pozwolą na przygotowanie pysznych, zdrowych posiłków dostarczających węglowodanów na długie godziny. Istotne w diecie ciążowej są nasycone kwasy tłuszczowe, omega-3 oraz witaminy A, E, D i K oraz kwas foliowy, niezbędne dla utrzymania zdrowego rozwoju dziecka, jego układu nerwowego, kostnego oraz mózgu. Kwas foliowy w czasie ciąży należy także suplementować w sposób zalecony przez lekarza.
Warzywa i owoce, których szczególnie zalecane jest jedzenie w ciąży, to między innymi pomarańcze – bomby witaminy C, banany będące bogatym źródłem potasu, zielony groszek, brokuły szparagi oraz bogate w składniki odżywcze i witaminy kiełki. Migdały, orzechy włoskie i laskowe, suszone owoce oraz pestki dyni i słonecznika dostarczają natomiast magnezu i żelaza niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz mięśni. W ciąży konieczne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza w okresie częstych mdłości występujących właśnie w pierwszym trymestrze.
Woda niezbędna jest do prawidłowego działania wszystkich układów i organów ludzkiego ciała, a odwodnienie w ciąży może być niebezpieczne dla płodu, zwłaszcza w pierwszych tygodniach życia. Zapomnijmy o kawie w dużych ilościach! Najlepsze w czasie ciąży są świeżo wyciskane soki i napary ziołowe, na przykład z rumianku lub mięty. Czerwona herbata polecana jest w ciąży jako substytut kawy, delikatnie pobudzając, zadba też o prawidłowe trawienie. Dobrze dobrana i zdrowa dieta w ciąży zapewni zdrowie mamy i dziecka, pomoże też wyrobić zdrowe nawyki na całe życie. Jesteś w ciąży i spodziewasz się przyjścia na świat nowego członka rodziny? Zapisz się do Klubu Enfamama i otrzymaj powitalny pakiet akcesoriów!
Bibliografia:
- Dorota Świątkowska, Klinika Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka, Poradnik żywienia kobiet w ciąży. https://imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf
- Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Monika Stromkie-Złomaniec. Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy. (2016) e-book, data dostępu: 16.02.2021