Dostarczanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców jest kluczowe w dbaniu o zdrową dietę dla naszego organizmu. Jest to nie tylko pomocne w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi, czy też utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu, ale pomaga dbać o mocne kości, zdrowe oczy. W skrócie jedzenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na każdy organ naszego ciała. Przeczytaj, czemu zwiększenie ilości warzyw i owoców, jest tak ważne dla zdrowia całej rodziny.
Mimo, że mamy tego świadomość pojawia się wiele wątpliwości w jaki właściwie sposób dostarczyć 5 porcji w ciągu dnia. Kolejną barierą jest przekonanie, że uzupełnienie diety w warzywa i owoce kosztuje fortunę, co nie do końca ma potwierdzenie w rzeczywistości.
W jaki sposób wprowadzić zdrowe nawyki i pozbyć się tych starych? Poniżej znajdziesz parę przydatnych rad do codziennego stosowania:
Dobrze poznaj swoje potrzeby. Dieta to nie tylko liczenie kalorii. Najnowsze zalecenia dietetyczne to dostarczanie organizmowi minimum 2 szklanek owoców i ok 2,5 szklanki warzyw. Nie zawsze mniej znaczy lepiej.
Ustal sobie cel. Jeżeli warzywa i owoce nie goszczą na stałe w Twoim menu spróbuj od dodawania jednego nowego składnika dziennie. Gdy przyzwyczaisz się do niego, spróbuj z kolejnym i nie poddawaj się.
- Bądź sprytny. Dodaj startą marchewkę lub cukinię do sosu do makaronu, czy do gulaszu – to zawsze świetny sposób na ekstra porcję warzyw w twoim jadłospisie.
Spróbuj czegoś nowego. Jedzenie jabłek i bananów może się szybko znudzić. Spróbuj nowego rodzaju owocu i daj się zaskoczyć – nie ma to jak świeży plaster ananasa czy kawałek mango! - Zrób sobie koktajl. Smoothie to świetny sposób by zacząć dzień. Pomoże też utrzymać formę przed wieczornym posiłkiem.
- Zrób sobie dip. Jeżeli naturalny smak marchewek, selera, czy brokułów nie przekonuje Cię, spróbuj zamoczyć je w hummusie lub innej paście, czy dipie. Wystarczy przyprawić jogurt naturalny w swój ulubiony sposób. Owoce możesz obsypać np cynamonem lub kardamonem. Super sprawdzą się też wiórki kokosowe.
- Przygotuj smarowidło do chleba. Spróbuj awokado w innej odsłonie. Zmiksuj awokado, dodaj posiekanego pomidora i cebulkę. Nałóż na ulubione pieczywo I udekoruj liściami szpinaku.
- Zacznij właściwie swój dzień. Zamień porannego pączka na przepyszny omlet z cebulka i papryką oraz pieczarkami. Możesz także odmienić swoją owsiankę, czy płatki dorzucając do nich świeże truskawki, maliny czy też borówki amerykańskie.
- Pij sok z warzyw. Wypij chociaż jedną szklankę sok warzywnego zamiast napoju słodzonego. Dostarczysz kolejnej porcji warzyw oraz zmniejszysz ilość cukru, którą spożywasz w ciągu dnia.
- Upiecz ulubione warzywa. Pieczenie warzyw w piekarniku wydobywa z nich nowe smaki. Wystarczy pociąć w kawałki np marchewki, cukinie, szparagi, czy tez bataty , posypać przyprawami i podlać oliwą. Upieczone warzywa można spożywać jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu czy kolacji.
- Skorzystaj z przygotowanych wcześniej warzyw. Jeżeli obieranie i krojenie warzyw nie jest twoim ulubionym zajęciem, spróbuj mieszanek i gotowych produktów dostępnych w sklepie. Łatwo dostępne są np. miniaturowe marchewki, które mogą być smaczną przegryzką między posiłkami.
- Poprawiaj naturę. Dodawaj do warzyw przyprawy, ziarna, orzechy, oliwę z oliwek czy też ocet balsamiczny. Eksperymentuj i nie boj się nowych smaków.
- Przygotuj smaczny deser. Spróbuj zanurzać owoce w czekoladzie. Lżejszą wersją może być posypanie ich wiórkami kokosowymi, cynamonem czy też uprażonymi migdałami.