Subiektywna ocena automatycznego ekspresu ciśnieniowego SIEMENS EQ7 (TK76290RW) po 2 latach intensywnego użytkowania przez 2 osoby dorosłe pracujące w domu.
Chyba dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że bardzo lubię pić kawę. Bo jak inaczej wytłumaczyć, pozbawiony ekonomicznego uzasadnienia, zakup ekspresu za kwotę kilku tysięcy złotych.
Poniżej przedstawiam moją własną, bardzo subiektywną ocenę codziennej eksploatacji ekspresu. Bo kupując automatyczny ekspres ciśnieniowy wydawało mi się, że wszystko robi się w nim automatycznie.
Przekonajcie się sami jak bardzo się myliłem.
Jak wygląda przygotowanie kawy w praktyce?
PRZYGOTOWANIE DUŻEJ KAWY MACHIATO W FILIŻANCE O WYS. 13 CM. FILM NAGRYWANY Z JEDNEGO UJĘCIA BEZ CIĘĆ I PRZYSPIESZEŃ. NA POTRZEBY FILMU UŻYTO MLEKA 2%. W PRZYPADKU MLEKA 3.2% TŁUSZCZU, PIANKA BĘDZIE BARDZIEJ OBFITA. PODOBNIE KOLEJNA KAWA ROBIONA ZARAZ PO PIERWSZEJ BĘDZIE MIAŁA LEPIEJ SPIENIONE MLEKO.
Czym kierowałem się wybierając ten model ekspresu ciśnieniowego?
WYGODA UŻYTKOWANIA. Model SIEMENS EQ.7 (TK76290RW) jest w pełni automatyczny. Jest wstanie zrobić m.in. espresso, cappuccino, macchiato, a także mycoffee (sami ustalamy % stosunek kawy do mleka) po wciśnięciu jednego przycisku. Wygoda i szybkość przygotowania kawy to dla mnie najważniejsze kryterium wyboru urządzenia.
JAKOŚĆ NAPARU. W testach konsumenckich model SIEMENS EQ.7 (TK76290RW) zanotował w swoim czasie jeden z najlepszych wyników jakości zaparzonego espresso oraz najlepiej spieniał mleko. Kawa nie tylko pobudza mnie do działania, ale przede wszystkim jej picie sprawia mi przyjemność. Stąd kryterium smaku było dla mnie drugim po wygodzie najważniejszym kryterium decydującym o wyborze właśnie tego urządzenia.
CENA, OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII, EKSPLOATACJA. W momencie wyboru ekspresu były dla mnie bez znaczenia. Czy słusznie?
kawyNA PODGRZEWACZU FILIŻANKI DO ESPRESSO Z KOLEKCJI HEL2012, O POJ. 0,11 L. ZE SKLEPU HOME&FRIENDS. MYŚLĘ, ŻE ZMIEŚCI SIĘ NA NIM OKOŁO 8 SZT. (JAK CIASNO USTAWIMY).
Uciążliwa codzienna eksploatacja ekspresu
Jeśli ekspres będzie robił 4-5 kaw dziennie czeka cię:
- czyszczenie rurek i mechanizmu do spieniania mleka po każdym zrobieniu dowolnej kawy z mlekiem,
- 2-3 razy dziennie usuwania zużytej z kawy i brudnej wody z pojemnika na odpady,
- 2-3 razy dziennie napełniania zbiornika z wodą (wg mnie jest za mały nawet na 2 osoby korzystające z urządzenia),
- 1-2 razy w tygodniu uzupełniania zbiornika na ziarna,
- 1 raz w tygodniu wyjęcia i wyczyszczenia mechanizmu w którym kawa jest prasowana i zaparzana oraz wnętrza ekspresu pełnego zakamarków i ostrych krawędzi o które łatwo się skaleczyć (1.5 h),
- 1 raz w tygodniu dokładne czyszczenia rurki do mleka (chyba, że pijesz samo espresso),
- 1 raz w tygodniu umycie ekspresu z zewnątrz,
- 1 raz na 2 tygodnie odkamienianie i czyszczenie za pomocą specjalnych tabletek i programu wybieranego z menu ekspresu (1 h).
WNĘTRZE EKSPRESU I MECHANIZM ZAPARZANIA PODCZAS CODZIENNEGO UŻYTKOWANIA. RESZTKI KAWY PRAKTYCZNIE WSZĘDZIE PO 3 DNIACH OD CZYSZCZENIA, PODRDZEWIENIA W TRUDNO DOSTĘPNYCH MIEJSCACH, TŁUSTY OSAD W SZUFLADZIE NA ODPADKI Z KAWY I BRUDNĄ WODĘ, KTÓRY WYMAGA UMYCIA RĘCZNEGO Z UŻYCIEM PŁYNU (NIE MOŻNA MYĆ W ZMYWARCE, NIE SCHODZI POD BIEŻĄCĄ WODĄ).
Słabe strony zaparzania kawy w ekspresie
Kupując testy konsumenckie od 2010 roku zauważyłem, że poszczególne modele ekspresów ciśnieniowych, choć bardzo podobne z wyglądu często zmieniają oznaczenia, bo ich mechanizmy są modyfikowane. W konsekwencji pozornie te same urządzenia robią diametralnie różnej jakości kawę.
Automatyczne ekspresy ciśnieniowe są awaryjne. Mój był w serwisie dwukrotnie i prawdopodobnie będzie trzeci raz! I choć w przypadku tego modelu serwis jest door-to-door, to byłbym nieuczciwy gdybym o tym nie wspomniał. Czytając opinie w sieci przekonacie się, że w przypadku automatycznych ekspresów ciśnieniowych to norma, a nie tylko ja miałem pecha.
Ekspres choć automatyczny wymaga regularnego czyszczenia, uzupełniania wody, usuwania resztek etc. Łącznie czynności eksploatacyjne zajmują mi około 3 godzin tygodniowo.
Mocne strony
Używając świeżego mleka i kawy ze średniej półki latte, machiato, cappuccino jest w mojej opinii lepsze niż to, które serwują nam sieciowe kawiarnie.
Można zrobić kawę szybko i kiedy ma się na nią ochotę.
Jeśli ekspres ma młynek, to po każdym użyciu w domu pachnie świeżo zmieloną kawą, co ja osobiście bardzo lubię.
I na koniec…
W przyszłości bez wątpienia zdecyduje się na kolejny automatyczny ekspres ciśnieniowy, bo po prostu lubię pić kawę wtedy kiedy mam na to ochotę, a nie kiedy akurat jestem na mieście.
Tym razem dokładnie sprawdzę poziom awaryjności. Nic tak nie wkurza jak konieczność picia kawy rozpuszczalnej, kiedy ekspres z młynkiem reperowany jest w serwisie.
Według mnie pojemność naczynia na wodę przy 2 osobach dorosłych powinna być większa niż 2 litry (jak pijecie duże kawy americano lub machiato), a pojemnik na ziarna powinien mieścić przynajmniej 0.5 kg kawy.
Z pewnością dobrym wyborem jest urządzenie z funkcją definiowania i zapisywania w pamięci własnych ustawień. Bo przy więcej niż 1 osobie funkcja MyCoffee nie spełnia swojego zadania. Każdy użytkownik musi ustawiać ją na nowo.