Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową. Chleb bezglutenowy jest jednym z najczęściej kupowanych produktów nie tylko przez osoby, które nie tolerują tego składnika w swoim codziennym menu, ale również tych, którzy zdecydowali się wykluczyć go ze swojej diety z innych powodów. Wykluczenie chleba z codziennego jadłospisu mogłoby być problematyczne – jeśli chodzi o kanapki na śniadanie czy do pracy a także kolacje, to jeden z najczęściej wybieranych komponentów. Jeśli nie wyobrażasz sobie ułożenia codziennego menu bez dodania do niego chleba, ale nie chcesz lub nie możesz spożywać glutenu – jest na to prosta metoda – bezglutenowy chleb, który możesz znaleźć nie tylko w ofercie coraz większej liczby producentów, ale również z łatwością upiec go samodzielnie.
Chleb bezglutenowy na zakwasie – czym się różni od klasycznego?
Bezglutenowy chleb tak naprawdę różni się od swojego klasycznego odpowiednika jedynie tym, iż nie zawiera składnika, który u wielu osób powoduje uczulenie, ociężałość i liczne problemy gastryczne. Gluten w pieczywie odpowiada za właściwą lepkość oraz miękkość, jednak dzięki użyciu do pieczenia chleba odpowiednich składników, z powodzeniem można uzyskać ten sam efekt bez możliwych szkodliwych efektów ubocznych.
Chleb bezglutenowy – z mąki z jakich ziaren?
W sklepach chleb bezglutenowy jest oznaczony ogólnoeuropejskim znakiem przekreślonego kłosa. Do jego pieczenia używa się mąki o niskim indeksie glikemicznym, która nie zawiera pszenicy, a za to posiada liczne właściwości odżywcze. Do najczęściej używanych zaliczają się: mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka jaglana, mąka kukurydziana i owsiana, ziemniaczana, sojowa, z ciecierzycy, orzechowa, migdałowa czy kokosowa. Jak widzisz, wariantów jest mnóstwo – a z każdej mąki z wymienionych można uzyskać pieczywo o nieco innym smaku, dzięki czemu Twoje menu może być jeszcze bardziej urozmaicone. Co więcej, wszystkie one mają bardzo pozytywne właściwości zdrowotne.
Chleb bezglutenowy z dodatkiem nasion słonecznika, ziaren czy siemienia lnianego – przepis
Jeśli do tej pory nigdy nie miałeś styczności z pieczeniem, a chcesz upiec swój pierwszy chleb bezglutenowy – nie masz się czego bać. Naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego, a cała operacja wcale nie zajmuje wiele czasu. Co więcej, w zależności od Twoich preferencji, możesz pokusić się o wybór różnych dodatków – ziaren, nasion i wielu innych, które z powodzeniem możesz wykorzystać do pieczenia.
Bezglutenowy chleb – co będzie potrzebne do pieczenia?
Zanim stworzysz swój własny chleb, musisz zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 500 g dowolnej mąki bezglutenowej
- siemię lniane (3 łyżki)
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- łyżka sezamu
- łyżka nasion dyni
- łyżka soli
- półtora łyżki cukru
- 25g drożdży świeżych
- 550 ml ciepłej wody
Oczywiście, oprócz ziaren słonecznika czy dodatków takich jak siemię lniane, możesz dodać inne rodzaje ziaren – lub zastąpić te wyżej wymienione ulubionymi.
Prosty przepis na chleb bezglutenowy
- Umieść wszystkie składniki na chleb w dużym naczyniu a następnie dokładnie wymieszaj. Po tym przykryj mieszankę ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu, na przykład nad kaloryferem, na około 20 minut. Przygotowana przez Ciebie mieszanka powinna nieco zwiększyć w tym czasie swą objętość.
- Następnie ponownie wymieszaj ciasto.
- Blachę do pieczenia lub keksówkę wysmaruj dokładnie tłuszczem i oprósz mąką bezglutenową.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj a następnie ponownie przykryj kuchennym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 25 minut. Objętość powinna się znacząco powiększyć. Nie przekraczaj jednak wyżej podanego czasu – chleb bezglutenowy rośnie szybko i nie powinien stać się dwukrotnie większy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni, umieść w nim blachę z chlebem a następnie piecz przez około 60 minut. Po tym czasie pozostaw chleb na kratce, aż przestygnie. Smacznego!