Dieta karmiącej mamy i powrót do wymarzonej wagi po laktacji

0
49
karmiąca mama dieta

Jak powinna się odżywiać karmiąca mama, by zapewnić sobie i maleństwu zdrowie? Jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów po zakończeniu karmienia piersią?

Czym różni się zwykła dieta od diety karmiącej mamy? 

Dobre samopoczucie i zdrowie noworodka oraz mamy możliwe jest tylko pod warunkiem spożywania przez mamę pełnowartościowych posiłków. Powinny być one świeżo przygotowane i urozmaicone, spożywane regularnie 5-6 razy na dobę. Kobieta w okresie karmienia wydziela każdego dnia około 1 litr mleka, jest zatem bardzo istotne, żeby w swoich codziennych posiłkach dostarczała tyle dodatkowych składników odżywczych, ile oddaje w mleku dziecku – nie zubożając przy tym swojego organizmu.

Zapotrzebowanie na kalorie każdego dnia wynosi o około 1 tysiąc więcej, ponieważ 1 litr kobiecego mleka to około 700 kcal. Jeśli zatem przed ciążą zapotrzebowanie wynosiło około 2,5 tys. kalorii dziennie, w okresie karmienia będzie to około 3,5 tys. kalorii. Karmiąca mama powinna jeść jedną porcję dla siebie, a pół porcji dla dziecka. Z badań naukowych wynika, że dzieci karmione naturalnym mlekiem przez ponad trzy miesiące, mają we wczesnym dzieciństwie mocniejsze i zdrowsze zęby, a zachorowalność w ich przypadku jest niższa o około 50 proc. w porównaniu do niemowląt karmionych sztucznym mlekiem.

Co powinno znaleźć się w diecie karmiącej mamy?

Głównym źródłem energii mamy i maluszka powinny być węglowodany złożone. które znajdziemy w produktach zbożowych z pełnego przemiału (m.in. kasze, ziarnisty chleb, płatki owsiane, ciemne makarony oraz brązowy ryż).

W czasie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na białko, którego dobrym źródłem jest chude mięso oraz mleko i jego przetwory. Ponieważ produkty mleczne są doskonałym źródłem wapnia, karmiąca mama powinna zadbać, by w jej jadłospisie codziennie znalazło się mleko i jego przetwory (ok. 5 szklanek chudego mleka dziennie).

W diecie mamy nie powinno również zabraknąć jaj, warzyw strączkowych, mięsa oraz tłustych ryb morskich, które zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jod i witaminę D, zwiększającą przyswajalność wapnia z diety. Tłuszcze powinny pochodzić z olejów roślinnych, które są doskonałym źródłem witaminy E – można je dodawać do sałatek i surówek. Bardzo ważne są owoce i warzywa, gdyż stanowią naturalne źródło błonnika, witamin i soli mineralnych – można stosować je w postaci świeżej lub jako mrożonki. Należy natomiast unikać nowalijek i przetworów z dodatkiem octu. Jeśli mama ma dostęp do ekologicznych upraw i hodowli, dobrze by takie właśnie produkty znalazły się na jej talerzu.

Mama nie może zapominać także o płynach, gdyż w okresie karmienia znacznie rośnie zapotrzebowanie na nie – do 2-2,5 litra dziennie. Do zaspokojenia pragnienia korzystne są: woda mineralna niegazowana, soki owocowe rozcieńczone wodą oraz herbatki owocowe.

Czego karmiąca mama powinna unikać?

Karmiącej mamie i jej dziecku zdecydowanie nie służą: surowe mięso, sery pleśniowe, warzywa o silnym, drażniącym zapachu (czosnek, cebula) oraz produkty zawierające sztuczne barwniki i konserwanty (żelki, napoje, konserwy i dania gotowe). Mama powinna także unikać spożywania alkoholu, nadmiernej ilości mocnej kawy i herbaty, a także napojów słodzonych i gazowanych. Dieta bogata w wyżej wymienione produkty może skutkować niepożądanymi wzdęciami, zaparciami, zgagą czy też porannymi mdłościami.

Jak pozbyć się zbędnych kilogramów, które niekiedy pozostają po zakończeniu karmienia piersią?

Kiedy tylko mama zakończy karmić maluszka, a jej gospodarka hormonalna jest już wyrównana, może rozpocząć proces powracania do dawnej wagi – najlepiej pod okiem dietetyka. Aby odchudzanie było skuteczne, niezbędne jest wsparcie specjalisty do spraw żywienia i dietetyki, który opracuje indywidualny plan dietetyczny, dostosowany do konkretnych potrzeb. W Centrum Dietetycznym Naturhouse każda osoba zaczynająca odchudzanie ma do swojej dyspozycji profesjonalnego doradcę – dietetyka. Spotkania z dietetykiem odbywają się regularnie – co tydzień. Taki system spotkań pozwala nie tylko monitorować postępy w odchudzaniu, dopasować dietę oraz wprowadzić w niej ewentualne zmiany, ale również służy edukacji i wzmacnia motywację do odchudzania.

Do każdej z diet dobiera się odpowiedni suplement, który skutecznie wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami. Są to produkty całkowicie naturalne – wyciągi z warzyw owoców i ziół, nie zawierają konserwantów chemicznych, sztucznych barwników i innych niebezpiecznych dla zdrowia dodatków. Dodatkowo preparaty są wzbogacone o witaminy i minerały oraz składniki biologicznie aktywne. Suplementy te działają wszechstronnie – przyśpieszają przemianę materii, pobudzają drenaż limfatyczny, hamują apetyt, regulują pracę jelit, a także detoksykują organizm.

Efektywne odchudzanie nie polega na restrykcyjnych dietach. Ważniejsza jest edukacja – wskazówki jak zmieniać nawyki żywieniowe, aby dieta była zdrowa i pożywna, a odchudzanie przyjemne. Sekret skutecznej diety polega na odpowiednim doborze i łączeniu produktów spożywczych, które bazują na kryteriach zdrowego odżywiania. Diety Naturhouse są zbilansowane i pełnowartościowe, a posiłki łatwe do przygotowania oraz smaczne.

Dieta i co dalej?

Każda kuracja odchudzająca kończy się stabilizacją wagi, która zapobiega wystąpieniu efektu jo-jo. Jest to najważniejszy okres każdej diety, gdyż bezpośrednio po odchudzaniu najbardziej grozi powrót do poprzedniej wagi. Dietetyk przeprowadza przez ten etap kuracji, udzielając dokładnych instrukcji na temat postępowania po zakończeniu odchudzania. Stabilizacja wagi pomaga w utrwaleniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Nagrodą za wytrwałość będzie zdrowie i wymarzona sylwetka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here