Odstaw sól i pozbądź się wystającego brzucha!

sol

Wzdęcia, które są ogromną zmorą zwłaszcza po świątecznym obżarstwie, można łatwo pokonać.

Pomocą służą nie tylko reklamowane leki i jogurty, ale przyprawy, które dodajesz do dań. Ich odpowiednie dobranie pomoże Ci szybko zlikwidować wzdęcia i zyskać bardziej płaski brzuch.

Jak tego dokonać?

Przede wszystkim, zrezygnuj z soli.

Nie tylko tej zwykłej, białej, w najczystszej postaci, ale także wszelkich jej wariacji i źródeł sodu: ogranicz słone przyprawy do zup i sosów, kostki rosołowe (ach, ten glutaminian sodu!), przyprawy do frytek i słone sosy.

Zrezygnuj ze sztucznej, mocno przetworzonej żywności: zawiera ona mnóstwo soli, choć etykiety rzadko informują o tym bezpośrednio. Postaw na pełne ziarna, gotowane na parze warzywa i świeże owoce.

Słone pokarmy powodują, że w organizmie zatrzymuje się więcej wody, przez co nie tylko wyglądasz na bardziej opuchniętą i grubszą, ale także gorzej się czujesz.

Mniejsze jest prawdopodobieństwo, że zdecydujesz się na trening lub wytrwasz na diecie.

Mało tego- waga może wskazać nawet o 2-3 kilo więcej  jeżeli w  Twoim organizmie zatrzymała się woda.

Czego używać zamiast soli?

  • Jeśli gotujesz na parze – niczego. Przygotowywane w ten sposób warzywa nie tracą mikroelementów i dzięki temu mają naturalnie słonawy smak- bez zagrożenia dla Twojej talii.
  • Sięgnij po świeże i suszone zioła o wyraźnym smaku – oregano, bazylię, kolendrę, rozmaryn, tymianek. Na początku możesz mieć problem z przyzwyczajeniem się do zmiany, jednak Twój smak bardzo szybko się dostosuje i nie będziesz mogła sobie wyobrazić życia bez tych przypraw.
  • Wypróbuj dania kuchni orientalnej, wraz z towarzyszącymi im przyprawami, głównie pieprzem i curry. Nie tylko pomagają likwidować wzdęcia,a le doskonale zastępują sól, wspomagają trawienie i przyspieszają przemianę materii.
  • Pokochaj imbir. To wspaniała przyprawa, która nie tylko dodaje smaku, ale także pomaga zwiększyć odporność organizmu i wspomaga odchudzanie.

Dodaj komentarz