Czego unikać, a co warto jeść przy zapaleniu pęcherza moczowego?

0
472
zapalenie pęcherza - porady

Gdy zapalenie pęcherza moczowego pojawia się często, warto zastanowić się nad zmianami w diecie, tak by ograniczyć ryzyko nawrotów choroby. Ale nawet jeśli problemy ze strony układu moczowego zdarzają się sporadycznie, odpowiednia dieta może uczynić je jeszcze rzadszymi lub całkowicie wyeliminować. Dowiedz się, co jeść, a jakich produktów należy unikać przy zapaleniu pęcherza moczowego.

Przyczyny i objawy zapalenia pęcherza moczowego

Do najczęstszych przyczyn zapalenia pęcherza moczowego u kobiet należy infekcja bakteriami E. coli. Z uwagi na budowę żeńskiej cewki moczowej z łatwością przedostają się one w niektórych sytuacjach (np. podczas stosunku, przy niewłaściwej higienie intymnej) z okolic odbytu w okolice cewki moczowej [1].

U pań w okresie okołomenopauzalnym do nawracających stanów zapalnych układu moczowego przyczyniają się dodatkowo zmiany hormonalne [2]. W przypadku mężczyzn najczęstszą przyczyną zapalenia pęcherza moczowego są choroby nerek (np. kamica nerkowa) i prostaty, w wyniku których dochodzi do przetrzymywania moczu w pęcherzu. Sprzyja to namnażaniu się bakterii i rozwojowi stanów zapalnych.

Charakterystyczne dla zapalenia pęcherza moczowego objawy to ból i pieczenie podczas oddawania moczu, ból w dole brzucha, uczucie parcia na pęcherz i potrzeba natychmiastowego oddania moczu, co może czasem powodować nietrzymanie moczu [3]. Objawom tym może towarzyszyć podwyższona temperatura, w moczu może pojawić się też krew.

Jak leczy się zapalenie pęcherza moczowego?

Przy zapaleniu pęcherza moczowego zazwyczaj stosuje się antybiotyki. Alternatywnie można zastosować lek dostępny bez recepty Urosal, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, obniża też gorączkę. Lek ten można także stosować przy zakażeniach górnego odcinka układu moczowego. Zapalenia pęcherza moczowego nie wolno bagatelizować, a leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej, ponieważ nieleczone może rozwinąć się w odmiedniczkowe zapalenie nerek.

Jakich produktów unikać przy zapaleniu pęcherza moczowego?

Przy zapaleniu pęcherza moczowego zalecane jest picie herbatek i naparów ziołowych o działaniu moczopędnym, a także wody, tak by pozbyć się z organizmu drobnoustrojów. Natomiast nie zaleca się spożywania produktów i napojów, które mogą podrażniać drogi moczowe i zwiększać produkcję moczu, a więc ostro przyprawionych dań, mocnej kawy i herbaty oraz alkoholu. Zapaleniu dróg moczowych często towarzyszy temperatura i złe samopoczucie, dlatego podczas leczenia zaleca się lekkostrawną dietę (by dodatkowo nie obciążać organizmu) i odpoczynek [1].

Co jeść, by uniknąć nawracającego zapalenia pęcherza?

Dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka zapalenia pęcherza jest wprowadzenie do diety żurawiny – w postaci soku lub suszonych owoców, które można dodać do sałatki czy porannej owsianki. Substancje zawarte w żurawinie zapobiegają przyleganiu szkodliwych bakterii do błony śluzowej dróg moczowych [1]. Są one dzięki temu łatwiej wypłukiwane i rzadziej dochodzi do stanów zapalnych. Do codziennego menu warto też włączyć produkty o właściwościach przeciwzapalnych. Należą do nich m.in. popularne warzywa, w tym szpinak, jarmuż, kapusta i buraki, tłuste ryby morskie, orzechy, migdały i ziarna słonecznika.

Warto sięgnąć również po napary z ziół o właściwościach przeciwzapalnych, na przykład krwawnik, dziurawiec, ziele nawłoci pospolitej, liść brzozy brodawkowatej, ziele skrzypu polnego, korzeń lubczyka ogrodowego, ziele i korzeń pietruszki zwyczajnej ziele i liść pokrzywy zwyczajnej [4]. Mają one również właściwości bakteriobójcze i działają lekko moczopędnie, co przyspieszy wydalanie bakterii [4]. Jest to zalecane zwłaszcza przy skłonności do nawracających stanów zapalnych układu moczowego.

Bibliografia:

  1. Robert Drabczyk, Zapalenie pęcherza i inne zakażenia układu moczowego – objawy, przyczyny, leki i leczenie, https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/choroby/chorobyudoroslych/51947,zapalenie-pecherza-i-inne-zakazenia-ukladu-moczowego, data dostępu 16.08.2022.
  2. Robert Drabczyk, Zakażenie układu moczowego u kobiet po menopauzie, https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/lista/68847,zakazenie-ukladu-moczowego-u-kobiet-po-menopauzie, data dostępu 16.08.2022.
  3. Robert Drabczyk, Nietrzymanie moczu – rodzaje, leczenie i sposoby zapobiegania, https://www.mp.pl/pacjent/nefrologia/choroby/chorobyudoroslych/57804,nietrzymanie-moczu, data dostępu 16.08.2022.
  4. Justyna Baraniak, Małgorzata Kania-Dobrowolska, Działanie moczopędne wybranych surowców roślinnych, Post Fitoter 2019; 20(3): 194-198. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/10/pf_2019_03_05.pdf

 

UROSAL, 300 mg + 300 mg, tabletki. Skład: 1 tabletka zawiera 300 mg metenaminy (Methenaminum) i 300 mg fenylu salicylanu (Phenylis salicylas). Postać farmaceutyczna: tabletka. Wskazania do stosowania: Urosal jest stosowany w zapaleniu pęcherza moczowego, w odmiedniczkowym zapaleniu nerek, zapaleniu miedniczek nerkowych, stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, w biegunce, nieżycie jelit. Podmiot odpowiedzialny: Zakłady Chemiczno-Farmaceutyczne „VIS” Spółka z o.o. ul. Św. Elżbiety 6a, 41-905 Bytom.

To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj maksymalnej dawki leku. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj