Napoje roślinne – czy warto je pić?

0
882
zdrowe napoje nie mleczne roślinne do picia

Napoje roślinne zyskują coraz szerszą grupę amatorów. I to już nie tylko w środowisku wegan i wegetarian. O tym czy są wartościowe pod względem żywieniowym i czy faktycznie są odpowiednim zamiennikiem mleka krowiego można dowiedzieć się z poniższego artykułu.

Napój roślinny, nie mleko

Nie ma czegoś takiego jak mleko roślinne. Wykorzystywanie nazwy „mleko roślinne” jest niepoprawne i używanie takiego hasła w sprzedaży towaru pochodzenia roślinnego jest sprzeczne z prawem Unii Europejskiej. Zgodnie z prawem unijnym, stosowanie nazwy „mleko sojowe”, czy inne „mleko roślinne” jest błędne. Zawartość soi, ryżu, migdałów itp. nie ma znaczenia w przypadku napoju roślinnego. Nawet duże ilości surowca bazowego nie czynią produktu końcowego „mlekiem”. Napoje roślinne Ecomil to wyjątkowo dobry wybór wśród tych produktów.

Napoje roślinne – dla kogo?

Rynek napojów roślinnych bardzo prężnie się rozwija. Ma to z jednej strony związek ze zwiększającą się świadomością prozdrowotną wśród społeczeństwa i z zainteresowaniem kuchnią roślinną coraz większej liczby osób. Jednakże nie sposób nie zauważyć, że przybywa też osób, u których stwierdza się wtórną nietolerancję laktozy. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji staje się zastąpienie mleka napojami roślinnymi. W naszym kraju ten problem dotyka około 20-40% populacji osób dorosłych.

Laktoza jest cukrem mlecznym występującym w mleku i produktach mlecznych. Niestrawiona przenika do jelita grubego, by tam pod wpływem bakterii bytujących w jelicie grubym ulec rozkładowi. Mikrobiom jelita grubego rozkłada laktozę do:

  • kwasu mlekowego,
  • dwutlenku węgla,
  • wodoru,
  • metanu,
  • wodorotlenków.

Niektóre osoby ze stwierdzoną nietolerancją laktozy skarżą się na nieprzyjemne objawy gastryczne tj. wzdęcia, przelewanie w żołądku, silne napięcie ścian żołądka, uczucie pełności.

ecomil napoje bez cukru owsiane konopne ryżowe

Na co zwrócić uwagę wybierając napój roślinny

Całkowite wykluczenie mleka i jego przetworów z diety może powodować niedobory pokarmowe. Kupując napoje roślinne warto zwrócić uwagę na napoje fortyfikowane. Fortyfikacja to proces polegający na wzbogacaniu żywności w jeden lub kilka składników odżywczych, niezależnie od tego, czy występują one w danym produkcie naturalnie, czy też nie. Dobrze jest postawić na te, które są wzbogacone w wapń, witaminę D, witaminy B2 i B12 oraz składniki mineralne, na przykład magnez czy cynk.  Napój sojowy fortyfikowany może dostarczać praktycznie tyle samo wapnia i białka co szklanka mleka krowiego. Zdrowa żywność w sklepie Organic Market to również napoje roślinne fortyfikowane.

Jaki napój roślinny wybrać?

W sklepach znaleźć dziś można wiele rodzajów napoi roślinnych. Napoje roślinne Ecomil są produktami o wyjątkowo wysokiej jakości. Znajdziemy napoje roślinne na bazie soi, orzechów nerkowca, migdałów, orzecha laskowego czy zbóż.

  • Do najbardziej popularnych napoi roślinnych należy napój sojowy. Wyróżnia się wysoką zawartością białka. Zwykle dostarcza go w około 3%, natomiast w pozostałych napojach jest go mniej niż 1%. Fortyfikacja napoju sojowego sprawia, że staje się najlepszym odpowiednikiem mleka krowiego. Soja jest również bogatym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych, przede wszystkim potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Napoje sojowe zmniejszają także ryzyko choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy.
  • Z kolei napój owsiany dostarczy największej ilości beta-glukanów, które mają udowodnione działanie obniżające stężenie cukru we krwi oraz wspomagające perystaltykę jelit.
  • Napój migdałowy natomiast jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, witaminy E, potasu i wapnia. Migdały, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów są zalecane w chorobach serca i miażdżycy. Flawonoidy bowiem uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne.
  • Napój ryżowy pozyskiwany z brązowego ryżu, należy do zbóż bezglutenowych. W związku z tym może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Napój ryżowy jest też świetnym źródłem witamin z grupy B. Jednak z uwagi na wysoką zawartość skrobi charakteryzuje się on dość wysoką kalorycznością.

 

Na łamach czasopisma naukowego Nutrients z 2018 r. opublikowano badanie, które potwierdziło, że napoje roślinne mogą być źródłem steroli roślinnych, które mają udowodnione działanie hipocholesterolemiczne, czyli obniżające poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Najwyższe ilości oznaczono w napojach na bazie soi, a następnie migdałów i owsa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj